Nieuws


Van offer naar verzoening - vrijdag 22 maart 2024

Transformatiemodel van Damen 
Dit transformatiemodel laat zien hoe transformatieprocessen verlopen en je boven nare ervaringen of trauma uitstijgt.

De achtergrond van dit model is Gedoe. En dat wil je niet meer. De keuze om eruit te stappen vraagt offers. De keuze voor iets wel is ook de keuze voor iets niet. Je gaat dingen anders doen, loslaten, je geeft vertrouwdheid op, gehechtheid aan de voordelen van je patroon, financiële zekerheid, relaties, noem maar op. Het offer kan vanalles zijn.

Het kleine rondje is als je erin blijft zitten. Dan breng je ook offers, maar transformeer je niet. Je offert dan nieuwe mogelijkheden, verlangens, potentie etc. Maar je komt niet tot vergeving. Je blijft steeds hetzelfde rondje lopen. Vaak doe je dat onbewust.

Vergeving is een essentiële stap. Daarmee maak je je vrij van de situatie, van de ander. Dat doe je voor jezelf, niet voor de ander. Vergeving is een proces in jezelf, je hebt de ander er niet bij nodig. Al kan het helpen als je je vergeving ook met de ander kunt delen. In de vergeving kom je voorbij je boosheid, oordelen en verwijten. Dat maakt je vrij. Niet zelden hebben we ook onszelf te vergeven.

Het kan zijn dat je in de vergeving ook je pijn loslaat. Dat gaat vaak samen met rouw. Soms lukt dit niet direct en is er iets extra’s voor nodig. De vraag is dan wat de functie van die pijn is. Om een of andere reden houd je eraan vast of houdt het jou vast. Zolang je de pijn niet loslaat, kom je niet in de fase van dankbaarheid.

Dankbaarheid voor het proces betekent niet dat je blij bent met wat er gebeurd is of dat je het nog een keer wilt meemaken. Maar je bent wel boven de ervaring uitgestegen en hebt iets geïntegreerd in jezelf. Hier beschik je over inzichten, mogelijkheden of kwaliteiten die je eerder niet had. Zo heeft het proces bijgedragen aan wie je bent en daar kun je dankbaarheid voor ervaren. Dat maakt het transformatieproces compleet en vanaf hier kun je verder.
Het vervolg omvat verschillende mogelijkheden. Het kan zijn dat je een nieuw rondje in gaat van offer, vergeving, pijn loslaten en dankbaarheid. Een proces kan een groter geheel zijn waarvan je iedere keer een stukje oplost. Het kan ook zijn dat je een tandje dieper of verder gaat. Er ontstaat dan een spiraalvorm. Of het thema heeft rust gevonden en is klaar.

De kers op de taart in dit proces is verzoening. Die is optioneel, de transformatie zelf is compleet en je kunt ook door met je leven zonder. Soms is er niet eens behoefte aan. Verzoening is mogelijk als de ander óók de transformatieronde heeft afgelegd. Dan is het een verrijking. Of je komt opnieuw tot elkaar, in nieuwe verhoudingen. Of je neemt afscheid zonder open eindjes.
Ook als verzoening met de ander niet tot stand komt;  je kunt je in elk geval verzoenen met jezelf.

  

© Dit model mag gebruikt worden onder de verwijzing naar www.kommacoaching.nl

 

 


Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam vijftien + 11 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >