Ervaringen van deelnemers

Wat deelnemers over de opstellingen zeggen

"Je hebt prachtige mensen om je heen verzameld om opstellingen mee te doen, en dan heb ik natuurlijk nog maar alleen deze groep mogen meemaken. Ik ben ook onder de indruk geraakt van hoe jij zo'n opstelling verzorgt. Alles klopt, alles is goed en je bent ontspannen, adequaat en erg prettig (veilig, liefdevol) in jouw stijl."

Afbeelding invoegen
  "Vanaf het begin van de kennismaking ontdekte ik dat Monique vooral werkt met wat er NU speelt, wat zich NU aandient. Geheel uniek voor het moment en passend bij mijn persoon. Mijn uitvluchten (sterke ratio) werd kort gehouden. Ook mijn programmeringen werden liefdevol aan de zijlijn gezet. Het veld was er meteen, de energie kwam in beweging en het schouwspel kwam binnen. Een reset van een vertroebeld beeld, in een klap omgezet naar helderheid.
Hartelijk dank Monique, ik heb iemand getroffen die het opstellen naar een ander, wellicht hoger plan heeft getrokken. Dit heeft voor mij in deze ene ervaring meer gedaan dan de 15 jaar dat ik als opsteller heb mogen ervaren."
 
 
 

 
"Ik vind dat jij heel professioneel werkt, met duidelijke afspraken vooraf en gedurende de hele tijd oog voor de deelnemers (niet alleen de vraagsteller) en vooral ook hun non-verbale communicatie zoals ademhaling. Mensen voelen zich veilig bij jou en een grapje tussendoor verlicht de zwaarte die er kan zijn."
 
"Ik vond het super boeiend en ik ben erg onder de indruk van jouw kwaliteiten als begeleider.
Ik overweeg om de opleiding in Leiden te doen. Het is zo fascinerend dat systeemwerk. En een prachtige aanvulling voor het werk als therapeut."
 
"Bij alle bijeenkomsten die ik heb bijgewoond gebeurt de magie van systemisch werken. En jij als procesbegeleider bent er heel goed in om ons aan het begin te laten landen en mee te nemen in de voorbereiding op de behandeling van de casus die wordt ingebracht. En wat ik heel mooi vindt tijdens de opstelling, is dat je zo mooi rustig voelt  wat er gebeurt en precies dat doet wat nodig is. Dat je degene die in de opstelling staat schijnbaar moeiteloos helpt, zo moeiteloos dat het bijna lijkt alsof je niets doet. Maar intussen doe je veel, zoals de liefdevolle en oordeelvrije ondersteuning die je de opsteller geeft, en gebeurt er iets moois. Ik kwam heel erg in contact met mezelf in de opstelling die ik had opgesteld, en ik zag dat ook gebeuren bij de anderen die een opstelling deden. Kortom, ik vind je een topsysteemcoach!"   Afbeelding invoegen

"Ofschoon ik inmiddels wat ervaring heb met opstellingen en met mijn eigen thema's werd ik toch weer verrast hoe ik het verloop van die thema's niet kan sturen zoals ik ze zou willen sturen. In mijn geval gaat het om het verlies van een tweelingzus waarvan ik nu ongeveer een jaar van op de hoogte ben. De gedachte dat ik zoiets wel even naast me neer kan zetten en verder kan leven met de dingen die ik wil staan soms haaks op hoe het in mijn leven verloopt. Net als het overlijden van mijn vader. Prachtig liet Monique als begeleider mij weer zien dat thema's als leven en dood beiden prima in het leven passen. En dat ik eigenlijk niet meer te doen heb als verder te leven."

Afbeelding invoegen
  "Monique wist door het stellen van de juiste vragen al heel snel de kern van mijn vraag naar boven te halen. Vervolgens begeleidde ze mijn opstelling op doortastende, maar liefdevolle wijze waarbij ze ook steeds weer de juiste vragen bleef stellen.
Monique's heldere doortastendheid, waarbij ze alles bevraagt en niets zelf invult, in combinatie met haar zachtheid, maakte het voor mij heel veilig om een zeer persoonlijke opstelling bij haar te durven doen."

"Enigszins onwennig ga ik op 'de stoel' zitten. Ik heb tenslotte een vraag. Monique nodigt mij uit mijn vraag in te brengen. Even flitsen er nog gedachten door mijn hoofd 'als ze het maar niet gek vinden'. Ik breng mijn vraag in en niemand kijkt er vreemd van op. Rustig en trefzeker gaat Monique op weg naar de vraag achter de vraag van mijn vraag. Wow, dat voelt helder voor mij; en gedurfd, want ik leg wel mijn ziel op tafel. En dan gaat het echt gebeuren, de opstelling. Ik kies mensen uit die een deel het ouderlijke gezin representeren. Vrijwel iedereen zit gefascineerd te kijken hoe de opstelling tot leven komt en duidelijk maakt waar voor mij de opening ligt. Ik voel mij emotioneel geraakt, alsof er vanalles van mijn schouders valt. Het voelt alsof ik eindelijk mijn eigen leven ga oppakken. Indrukwekkend, vond ik het meteen al; en nu, wat maanden later, een voltreffer waar ik heel blij mee ben."

"Het is bijzonder om te zien hoe Monique het veld laat bewegen met een prettige ingetogenheid. Voor de vragensteller wordt op deze manier inzicht en/of opluchting gegeven. Wat is van mij en wat is van de ander."

"Ik vond het mooie opstellingen. Een ontdekkingsreis met mooie uitkomsten."

"Op een unieke locatie een mooie opstellingsavond gehad met Monique. Er was een warme en informele sfeer en het was bijzonder om hier aan deel te nemen. De opstellingen gaven ook voor mij, als representant, mooie inzichten."

 
Aanbeveling van een leermeester

"In de afgelopen jaren heb ik Monique mogen begeleiden om zich verder te ontwikkelen als coach, trainer en begeleider, waarbij de aandacht voor een belangrijk deel is uitgegaan naar Systemisch Werk. Dat was voor mij een eervolle taak, waarin Monique beslist geen genoegen nam met minder dan de onderste druppel uit de kan. De investeringen die Monique zich heeft getroost, zijn alleszins de moeite waard gebleken. Daar mag ze trots op zijn.

Monique begeleidt in en rond opstellingen zoals ze zelf is: gevoelig voor verbinding en duidelijk in begrenzing. Ze heeft het ambacht van het opstellingenwerk zich letterlijk ‘eigen’ gemaakt. Zo is zij als begeleider werkelijk beschikbaar voor de cliënt en kan ze zich goed bewegen in het Wetende Veld. Monique is gepassioneerd en gefocust om dit werk te doen."

Willem de Bondt, senior trainer Plata Opleidingen